< overview

OPENING
Carillon Concert door Frank Steijns & Kumulus Ensembles

frank_steijns_met_klok.jpg

> 19:54 -20:05 / Stadhuis

De 13e stadsbeiaardier van Maastricht – Frank Steijns – speelt vanuit het stadhuis op het carillon samen met ensembles van de muziekschool Kumulus op de diverse art venues een repertoire geïnspireerd op vrijdag de 13e. Het wordt een grote uitdaging! Het carillon is sinds eeuwen hét geluid van Maastricht. Dit geluid gaan we verbinden met verschillende ensembles van Kumulus, die op locatie meespelen met de klanken van het carillon, bespeeld door stadsbeiaardier Frank Steijns.

350 jaar Maastrichts
klinkend erfgoed
Op deze manier verbinden we 350 jaar Maastrichts klinkend erfgoed met (amateur)musici en jeugd uit de stad. Het resultaat van al deze optredens, een compleet orkest van musici die het carillon begeleiden, wordt in een filmpje tot één gezamenlijk optreden gemonteerd. Deze wordt na de Museumnacht gepresenteerd.

Zo brengen de klokken van het Stadhuiscarillon Maastricht, met hun boodschap van vrede, op vrijdag de 13e een beetje meer ‘Luck’.

Meet: Carillon Stadhuis Maastricht - Markt

Mestreech, wat bèste sjoen, es gries of blaank in zon of maon d'n tores stoon te blinke,
es daan de kariljong ze leed liet klinke, in leef en leid dezelfde klaore klaank.

Het is de opening van een beroemd gedicht van Vic Reinders dat de schoonheid van Maastricht beschrijft: zijn vele torens. Om het hoogst ten hemel reikend, als symbool van grenzeloze ambities. Torens die tot in de verre omtrek de richting aangaven, van oudsher het ijkpunt van alle wegen van en naar Maastricht.

image003.jpg

En vanuit die torens de klank van klokken, sinds eeuwen symbolen van vrede en harmonie. In tijden van conflict werden klokken tot kanonnen omgesmolten... het was dan letterlijk doodstil in de stad. In vredestijd werden de kanonnen verzameld en weer tot klinkende klokken hergoten, die dan weer als een bronzen hartslag het levensritme van de stad sloegen met hun zware galm. Klokken zijn van oudsher de stem van de stad. De uurslag gaf de tijd aan, de poortklok luidde wanneer de stad geopend of gesloten werd… de brandklok beschermde de stad tegen verwoesting door vuur, de stad herkende in elke klok zijn eigen verhaal. Klokken waren de radio van de Middeleeuwen: wat de hele stad aanging, werd aan de grote klok gehangen.

De 49 klokken van Maastricht
In de toren van het Maastrichts stadhuis hangt een carillon van maar liefst 49 klokken, piece de resistance van barokke klokkengietkunst, als symbool van harmonie tussen de twee Heren die de stad vroeger bestuurden. De stad vond het zo belangrijk dat het nieuwe stadhuis een carillon had, dat het instrument al 20 jaar voor de bouw van de toren werd gekocht. Sinds 1670 wordt het bespeeld door een beiaardier in stadsdienst. De huidige stadsbeiaardier, Frank Steijns, is de 13e beiaardier van Maastricht sinds 1670.